Jeżeli ktoś z Was odwiedził w sobotę moją stronę na facebook'u to zauważył, że w naszej kuchni pojawiły się kolejne roślinki. Coraz bardziej podoba mi się wiosna i chyba połknęłam ogrodniczego bakcyla. Mamy szczypiorek (dwie odmiany), oregano, pietruszkę, miętę (dwie odmiany), kolendrę, próbujemy wyhodować awokado, a teraz rośnie nam ... kasztanowiec. Na razie ma dwa listki, ale może za kilkanaście lat będziemy zbierać kasztany.
Szczypiorek rośnie jak szalony, dlatego musiałam go trochę skosić. Chwilę wcześniej przepołowiłam awokado, żeby wydobyć pestkę. To już drugie podejście do "awokadowego drzewka", pierwsza pestka rozpadła się nim wykiełkowała.
Wiecie jaki jest błąd na zdjęciu? Pestka jest do góry nogami. Na szczęście M. wykazał się bystrością.
A co było dalej? Szczypiorek i awokado potrzebowały towarzystwa, a ja koktajlu witaminowego.
Wszystko wrzucamy do blendera, miksujemy, doprawiamy zgodnie z własnymi kubkami smakowymi. Ja dodałam trochę soku z cytryny i lekko rozrzedziłam wodą mineralną. Przepyszne drugie śniadanie.
Koktajl może być właściwie z wszystkiego :) Najważniejsze, żeby było zdrowo.
Ściskam na ten tydzień!
A.
A to jaki jest sekret awokadowego drzewka? Zaciekawiłaś mnie. Ja planuję sianie ziół ale jakoś mi się ciągle to odwleka...
OdpowiedzUsuńBardzo fajne zdjęcia zrobiłaś :) podobają mi się
Dziękuję za pochwałę zdjęć :) Chciałabym, aby były coraz lepsze i pracuję nad tym, dlatego cieszę się, że widać efekty :) Sekret? Nie wiem o co chodzi :) Może za bardzo zmęczona jestem. A zioła polecam - naprawdę poprawiają smak potraw. ściskam!!
UsuńMniam ;_)... ja tej pestki wcale nie zauważyłam ;-)...Awokado ubóstwiam, zjadam w każdym stanie i w każdej ilości..więc Twój koktajl musi być naprawdę pyszny ;-). Buziaki i dobrego dnia ;-)
OdpowiedzUsuńBył bardzo dobry. pewnie dlatego, że mam tę samą myśl o awokado jak Ty - ubóstwiam je :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie:D Domowe ziółka są najlepsze!
OdpowiedzUsuńPrawda?! :) I rosną jak szalone :) Smakuje tak jak wygląda :)
Usuńwygląda jak pesto, w zasadzie pasowałoby jako sos do sałatki!
OdpowiedzUsuńTo prawda, pasowałoby. Szczególnie, ze zostawiłam dość gęste, nie dolewałam wody czy też soku.
Usuńale jako sos, dodałabym oliwy trochę dobrej :)
Usuńsmakowite
OdpowiedzUsuńI to jak! :)
UsuńWygląda pięknie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej ;)
OdpowiedzUsuńŚciskam mocno, miłego popołudnia :)))
Dziękuję :) Projekt "zdrowe odżywianie" w toku ;) Ja również ściskam i życzę miłego tygodnia :)
UsuńZdrowo i jeszcze ten piękny zielony kolor zachęca!! :) Pozdrowionka! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu koktajle czy smoothie, jedna wielka bomba witaminowa, samo zdrowie! ;-)))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
Jakie to w smaku jest? :) Mam w domu szczypior, seler, kiwi i mięte, dokupię kiwi i awokado. Bez kolendry się obejdzie? ;)
OdpowiedzUsuń