1/18/2014

W kuchni jak ryba w wodzie.

Uwielbiam gotować! A właściwie uwielbiamy, bo to M. zaraził mnie pasją do kuchni. Co prawda nie jestem jeszcze wybitną kucharką, ale ciągle próbuję nowych potraw, poznaję inne smaki, używam różnorodnych przypraw, warzyw -produktów, które w momencie zakupu są dla mnie całkowitą nowością.

A wiecie co jest na zdjęciu?


To nasza kolekcja książek kucharskich. Część kupiona, kilka dostaliśmy na urodziny, a niektóre w podarunku ślubnym, ponieważ naszych gości weselnych poprosiliśmy o książki zamiast kwiatów, co było strzałem w dziesiątkę. Uwielbiam kwiaty, jednak zdawałam sobie sprawę, że przy setce gości i prawie stu wysłanych zawiadomieniach będzie ich mnóstwo. I było, mimo że kwiaty otrzymaliśmy tylko od gości, którzy przyszli do kościoła. A książki - kucharskie, podróżnicze, powieści, encyklopedie, albumy, kryminały, romanse, wiersze, biografie, poradniki - mnóstwo wspaniałych pozycji zapełniło nasze półki. Na zdjęciu jedynie książki kucharskie, dopóki nie ułożyłam z nich piramidy nie zdawałam sobie sprawy, że jest ich tak dużo. 


Są wśród nich książki, do których wracam bardzo często, są takie, z których korzystam sporadycznie, a nawet jedna - kuchnia brytyjska, której jeszcze nigdy nie użyłam. Kupiłam ją kilka lat temu w promocji za kilka złotych i leży... 


Do moich ulubionych pozycji (kolejność przypadkowa) należą Pascal kontra Okrasa - jestem zachwycona wnętrzem książki, jest wspaniale wydana, a do tego zawiera przepisy, które zawsze wychodzą - testowałam ;) Kolejna to Encyklopedia kuchni włoskiej - mam ją od kilku lat i wracam do wielu przepisów. Lubię również Pyszne 25 Anny Starmach - nie oglądałam Master Chefa, ale kiedy dostaliśmy książkę przeczytałam, że autorka wygrała ten program. Automatycznie nabrałam sceptycyzmu do tej pozycji, ponieważ pomyślałam, że to kolejna osoba wylansowana przez telewizję. Jednak myliłam się - uwielbiam te przepisy - są tanie, szybkie, a produktów nie trzeba zamawiać w Internecie. Z tego powodu nie przepadam za książkami Jamiego Olivera - nie mogę chwycić książki i zrobić dowolnego przepisu, ponieważ często zawierają  składniki, których nie kupi się w pierwszym lepszym sklepie. Uwielbiam eksperymenty, ale z tymi nieraz mam kłopoty. Oczywiście nieraz nie znaczy zawsze. 


Świetne są Dania jednogarnkowe, bo zawierają mnóstwo cennych wskazówek dla początkującego kucharza. No i uwielbiam Zaskakującą kaszę & ryż - uraczę Was kiedyś przepisem z tej książki. Jeżeli ktoś lubi kasze to będzie zachwycony.


Ostatnie, ale nie najmniej ważne - kocham Moje wypieki i desery oraz White Plate - przepisy są tak dopracowane, że nie ma możliwości, żeby nie wyszły. Dziękuję moim przyjaciółkom, że podarowały mi tak wspaniałe prezenty urodzinowe :*

A skoro jest już tak kulinarnie to zakończę przepisem z książki Pyszne 25. 

Prawie zawsze mam w lodówce następujący zestaw:


A co można zrobić z awokado, papryczki chilli, pomidora, czosnku i limonki? Przepyszne guacamole! 


Oczywiście mój przepis jest lekko zmodyfikowany, dlatego podam oryginalny, a przy nim moje uwagi.

Składniki:

2 dojrzałe awokado (używam jednego, bo zazwyczaj tyle mam w lodówce)
sok z limonki (zmniejszam o połowę, a nawet więcej, bardzo często zastępuję sokiem z cytryny)
ząbek czosnku
pół papryczki chilli (w zależności od papryczki - daję pół lub trochę więcej)
pomidor
garść świeżej kolendry (nigdy nie użyłam świeżej kolendry, zazwyczaj używam suszonej)
2 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz

Fenomenem jest oliwa - występuje wśród składników, ale nie zostaje użyta w przepisie ;) 

Sposób przygotowania:

Pomidora należy pokroić na ćwiartki, wyjąć miąższ, a resztę pokroić w drobną kostkę (zdarza się, że nie ruszam miąższu). Papryczkę i czosnek pokroić drobno (używam blendera) i połączyć w misce z pomidorami. Domyślam się, że w tym momencie należy dodać oliwę. Czasem o tym zapominam. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórę, a miąższ rozgnieść widelcem, przełożyć do miski. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem, sokiem z limonki (cytryny) oraz kolendrą.

To wszystko! Prawda, że proste? Guacamole zjadam błyskawicznie - na chlebie, bułkach, grzankach, a także jako dodatek do chipsów, nachosów. Jako że od tych ostatnich stronię to guacamole służy przeważnie jako pasta na pieczywo.

Tym smacznym akcentem kończę życząc Wam udanego weekendu.

A.

PS: Jest u Was śnieg? U nas biało! W sam raz na ferie, które dziś się zaczęły.

PS2: Zapraszam na candy! Informacja na pasku bocznym :)




24 komentarze:

  1. Guacamole uwielbiam na grzance :-) U Nas w domu , to zawsze M je przygotowuje :-) I posypuję kanapkę kiełkami - pyszota !

    A ilość książek imponująca :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak patrzę na to, co za oknem, to zdecydowanie wolę popatrzeć i poczytać o jedzeniu :))) Ściskam!!!! Jeszcze nigdy nie robiłam guacamole, to może spróbuję :))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Próbuj, na pewno nie pożałujesz :) Warto jednak poeksperymentować z przyprawami - ja lubię jak jest umiarkowanie pikantne :)

      Usuń
  3. Muszę koniecznie spróbować:) My z mężem zazwyczaj zajadamy się bruschettą:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też uwielbiamy! Szczególnie bruschettę z bazyliowym pesto, pomidorem i mozarellą :)

      Usuń
  4. smakowity post,sami tez uwielbiamy gotowac:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Fajnie jak i jedno i drugie lubi czas spędzić w kuchni - łatwiej i przyjemniej :)

      Usuń
  5. Ja również uwielbiam książki kucharskie Pysznych 25 jeszcze nie mam ale chybasię skuszę ps.Ania Starmachnie wygrala Masterschefa tylko była w jury. Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Faktycznie! Wygrała jakiś inny konkurs organizowany przez TVN :)

      Usuń
  6. Och jak mi wstyd ja mam dwie lewe ręce w kuchni :(
    Tak po cichutku zazdroszczę umiejętności :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwierz, że to tylko kwestia ćwiczeń :) I chyba zaczynania od sprawdzonych już przez kogoś przepisów.

      Usuń
  7. uwielbiam książki. bardzo fajny pomysł z tym zamiennikiem zamiast kwiatów.

    OdpowiedzUsuń
  8. zacna kolekcja :) owocnego gotowania Państwo J :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja również mam swoją kolekcję książek kucharskich. A im więcej w nich zdjęć, tym lepiej! Lubię widzieć, jakiego efektu końcowego mogę się spodziewać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię, choć czasem jestem rozczarowana... Na przykład guacamole ma tak piękne zdjęcie w książce... Tak intensywnie zielone, że przykro mi, iż moje jest blade, choć wiem, że nie może wyglądać inaczej, a w książce jest podrasowane programem graficznym.

      Usuń
  10. ;-) ja też zostałam prze męża zarażona pasją gotowania... a parę lat temu nawet prostej zupy nie potrafiłam przygotować...nie mam niestety takiej fajnej kolekcji jak Ty. Przepis Twój chętnie wykorzystam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kolekcja kucharki nie czyni :) A internet jest pełen wspaniałych przepisów :)

      Usuń
  11. uwielbiam książki kucharskie:)Twoja kolekcja imponujaca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Prawda, że są wspaniałe!:) Dziękuję :)

      Usuń

Dziękuję! Każde Wasze słowo bardzo mnie cieszy i jest ogromną motywacją do dalszego pisania.

podobne posty